Вечер на Розите в ресторант Таланти

Отдавна размишляваме как би се развила концепцията ни за “флорална гастрнономия” и за рози в храната, когато в играта замесим опитни професионалисти в кухнята. Талантливите шеф-готвачи определено има с какво да изненадат дори нашето развинтено въображение на тема рози в кухнята. Затова оставихме новите сладка на Rosey’s mark в ръцете на шеф Милен Златев, главен готвач в ресторант Таланти в София, и му дадохме пълна свобода да твори.

Резултатът беше първата Вечер на Розите в ресторант Таланти, която се състоя в петъчната вечер на 16-ти септември. Шеф Златев ни беше подготвил 4-степенно меню, в което четем неговата интерпретация за рози в чинията – розите се появяват леко, ненатрапчиво и с всяко следващо ястие ги очакваме все повече, докато с десерта не триумфират смело, като за финал! Ето го черно на бяло авторското меню на шеф Златев:

amuse-cheese-sphere-with-rose-jelly-and-crisp-cracker

Амюз: Сфера от сирена с желе от рози и хрупкав крекер

starter-poached-green-asparagus-with-quail-eggs

Предястие: Поширани зелени аспержи с пъдпъдъчи яйца, сос Ромеско и черен сусам

main-course-chicken-with-corn-puree

Основно ястие: Крехко пилешко с пюре от царевица, крокети от диви гъби, опушен праз лук и пилешко жу

dessert-carrot-halva-with-rose-coral

Десерт: Морковена халва със сладолед от бял шоколад и корал от рози

Всъщност шеф Златев ни изненада с още две неща, които не бяха записани в менюто: свеж коктейл с просеко и рози за добре дошли, както и елегантно ароматно сорбе с рози върху кубчета манго и плод личи като пре-десерт.

pre-dessert-rose-sorbet

Оставяме ви с тези кадри, с които само да подхраним любопитството към следващите гурме изживявания с рози, които замисляме!

No Comments Yet.

Leave a comment