Подаръци с кауза или защо си струва да подкрепиш краудфъндинг кампания

Кампанията на Rosey’s mark, която тече в момента на краудфъндинг платформата KATANA, ни провокира да задълбаем на тема краудфъндинг. Какво точно представлява “reward crowdfunding” модела, къде се развива най-добре и къде е България в тази картина на нов вид финансиране?

Що е то краудфъндинг

Накратко, това е комбинация от микрофинансиране и взаимодействие с широката публика. Краудфъндингът събира на едно място хора, които се обединяват около идеята всеки от тях поотделно да подкрепи определено бизнес начинание чрез малка или по-голяма сума пари. Има няколко различни краудфъндинг модела, “donation-based crowdfunding” т.е. базиран на безвъзмездно дарение, “equity-based crowdfunding”, т.е. финансиране срещу дялове от компанията, и др. Най-популярният и този превърнал се в синоним на краудфъндинг като цяло е “reward crowdfunding” моделът, или в превод, финансиране срещу награди. Чрез този формат подкрепящият кампанията получава най-често продукт или услуга от бизнеса, чието развитие подкрепя. Би могло да се каже, че трансакцията е вид покупка, само че през краудфъндинг платформа и с кауза – всеки принос в една такава краудфъндинг кампания цели една част от постъпленията да бъдат инвестиция в бъдещето развитие на подкрепяния бизнес, докато другата част покрива разхода по самата кампания.

Най-развит краудфъндинг моделът е в държажи като САЩ, Великобритания, Германия и Холандия. Причините за това са няколко, в това число откога е навлязъл краудфъндинг моделът в съответните държави, доколко в обществото се е формирала краудфъндинг култура, както и до каква степен едно общество има развит инстинкт да помага на другите. И докато в България и в Централна и Източна Европа като цяло сме хора с топли сърца склонни да помогнат на близък или непознат, по нашите географски ширини краудфъндингът все още е сравнително непознат. Времето ще покаже колко добре може да се развие в България.

Краудфъндинг кампанията срещу награди на Rosey’s mark

Можеш да си припомниш в тази публикация защо и как се решихме да стартираме краудфъндинг кампания. Стартът беше поставен в началото на октомври, а финалът се очертава за 31-ви декември 2017-та. Днес сме на средата на трите месеца от кампанията ни и сме готови да споделим резултатите дотук:

35 човека допринесли в кампанията
36 заявени награди, от които 17 вече доставени
2,635 € набрани средства през кампанията

Използваме повода да благодарим сърдечно на всички, които предприеха действие и подкрепиха кампанията ни до момента. Вашата подкрепа е от ключово значение за нас!

Резултатите по средата на кампанията ни поставят сред реалните претенденти за спечелване на финансиране от Европейската комисия, за което се борим чрез тази краудфъндинг кампания. Битката е в разгара си и е оспорвана. Затова, моментът е ключов. Затова, ако още се колебаеш, бихме искали да ти дадем още една причина да ни подкрепиш. Разгледай предложенията ни за награди и прецени с кои от тях можеш да зарадваш приятели, колеги, любими хора за наближаващите зимни и Коледни празници. Всеки принос в кампанията ние ще вложим в популяризирането на българската роза в храната, в създаването на още и още по-добри продукти, в разкриването на всички ползи от консумацията на това ароматно и специално цвете. Та, какво по-хубаво от идеята за коледни подаръци с кауза? Вдъхнови се тук!

 

No Comments Yet.

Leave a comment