Банички с козе сирене, розмарин и рози

Когато си мислим за традиционна българска храна, една от любимите ни класики е... баница с айрян. В същото време обичаме новия вид кулинария, където ново и традиционно се срещат, рецептите на бабите ни получават нов живот и различни съставки и подправки  се промъкват в класическите ястия. А миналата неделя ни се хапваха банички, но някак по-различни, и да са с рози! Получи се лесна за приготвяне и вкусна солено-сладка вариация, затова споделяме рецептата с вас.

Banichki s rozi - produkti

Банички с козе сирене, розмарин и рози

Продукти:

бутер тесто
зряло козе сирене
розмарин - сушен, а може и пресен
сладко от рози Rosey's mark
1 бр. пъдпъдъче яйце

Приготовление

Бутер тестото се изважда да се размрази 3-4 часа предварително или се мести от фризера в хладилника от предната вечер.

Розмаринът се стрива в хаванче или се накълцва на ситно, ако е пресен. Смесва се в купа с козето сирене, което натрошаваме с вилица.

Banichki_planka

След като тестото е готово за работа, се разстила върху набрашнена дъска и се нарязва на квадрати. В центъра на всеки квадрат слагаме една лъжичка сладко от рози и една лъжичка сирене с розмарин.

Прегъваме квадратите и запечатваме, притискайки с пръсти. За да залепва добре и да не изтича плънката по време на печене, намокряме тестото по ръбовете, използвайки пръстите си потопени във вода.

Banichki_podgotovka

Намазваме баничките с разбито пъдпъдъче яйце, за да получат хубав златист загар. Можем да поръсим допълнително с розмарин и розови листенца.

Banichki_podgotovka za pechene

Печем в предварително загрята фурна на 200˚C за 15 минути или до бухване и зачервяване на баничките.

Сервираме баничките след като са изстинали в компанията на чаша айрян.

Банички с козе сирене розмарин и рози

Банички с козе сирене и сладко от рози

No Comments Yet.

Leave a comment