Горещи коктейли за смели хора с Jameson и Rosey’s mark

Остават броени дни до Коледа и празничното настроение напира неудържимо. Сигурно вече сте посетили едно, две или повече Коледни партита, а най-празничните моменти предстоят в следващите дни. Затова декемврийската ни рецепта е празнична и... коктейлна.

Днес ще ви споделим едно горещо предложение за топъл коктейл с рози и уиски. Много подходяща за сезона, рецептата за този коктейл получихме специално от Сашо Стайков, бар ментор в поп-ъп бара на Jameson "Безстрашни пичове". Всъщност, в компанията на безстрашните пичове миналата събота си заформихме цяла една тематична вечер, посветена на коктейли с рози. Много коктейли се забъркаха и много коктейли се изпиха от сплотената компания, която събрахме в бара.

RoseysMark winter cocktails with Aleksander Staikov

И много неща научихме от Сашо за света на коктейлите и тяхното развитие. Например, че преди началото на индустриалното производство на лед, всички напитки се консумирали топли. В това число коктейлите. Затова, пред задачата за коктейли с уиски Jameson и продуктите на Rosey's mark, Сашо не се колебал дълго преди да ни предложи една вариация на топъл коктейл от британски колониални времена. С меко, плътно и маслено тяло, с богати зимни нотки и с елемента на изненадата, който розата внася  в общото цяло, тази нова версия на една стааара рецепта ни плени, стопляйки тялото и душата.

Workshop-Cocktails-with-RoseysMark-and-Jameson

За всички, които не успяха да се присъединят лично поради лошото време или поредното корпоративно коледно парти, от което няма измъкване, няма страшно. Тук споделяме как да впечатлите гостите си с този оригинален зимен коктейл в домашни условия. Създаден от професионалист за любители, топлият коктейлен микс се постига лесно, защото не ви е необходимо специално барманско оборудване, а само котлон, тенджера и лъжица. Или както каза Сашо, "Взимаш всички необходими продукти с теб на път към хижата в планината и правиш бързо и лесно коктейли за цялата компания". Също така Сашо ни увери, че няма как да сбъркаме с пропорциите, докато добавяше смело втората или третата щипка карамфил. Тайната е в забъркване, опитване и добавяне на още малко от някоя съставка по преценка на забъркващия. Ех, определено ще вкараме наученото в практика.

RoseysMark-Jameson-Cocktails-workshop-hot-buttered-preparation

RoseysMark-Jameson-Cocktails-workshop-hot-buttered-preparation-steps

Hot-buttered-rose-whiskey-recipe

Hot Buttered Rose Whiskey

Продукти:

Rosey's mark сладко от рози и малини  - 250-300 гр.
канела на пръчки
карамфил
свежи портокалови кори
масло - 40-50 гр.
Jameson уиски - 400-500 мл.
гореща вода - 500-600 мл.

Приготовление:

1.В тенджера смесваме сладкото от рози и малини, счупени на две канелени пръчки, карамфила и портокаловите кори, които прегъваме, за да пуснат повече от аромата си. Пускаме котлона и разбъркваме.

2. Докато тенджерата е на котлона и сместа вече се загрява, добавяме уискито и горещата вода. Бъркаме до момента на завиране. Намаляваме силата на котлона и прибавяме маслото. Бъркаме докато се разтопи.

3. Оставяме на много слаб огън, само за да поддържаме коктейла горещ. Разливаме с черпак в чаши за горещи напитки.

Наздраве и топло посрещане на празниците от нас!

RoseysMark-Jameson-Cocktails-hot-buttered-rose-whiskey

Jameson-Roses-Hot-buttered

RoseysMark-Jameson-Cocktails

P.S.: Между другото, Сашо ни беше подготвил още един коктейл, много подходящ за летните слънчеви дни на плажа. Затова неговата рецепта оставяме за след няколко месеца, а междувременно препоръчваме да се отбиете в бара и споделеното пространство на "Безстрашни пичове" в София на ул. Фритьоф Нансен 37A, до пресечката с ул. Любен Каравелов. Повече за мястото и за събитията, на които тази зима можете да срещнете много готини и безстрашни млади хора, можете да научите във Фейсбук страницата на Jameson България тук.

Jameson-bar-Sofia

No Comments Yet.

Leave a comment