Сладкарят артист: Александър Цеков

Срещаме се с Алекс в новата градина на ресторант Космос. Били сме тук и преди, в салона на втория етаж, като обикновени клиенти, напълно запленени от микро-вселената на Космос. Признаваме си, влюбени сме в атмосферата и в авторското меню, съчетаващо кулинарната иновация с българска традиция. Имат и десерт "Българска роза", в който от известно време и ние имаме своя скромен принос и благодарим на звездите, че се подредиха така. Точно за розата в кулинарията дойдохме да говорим с Алекс. А космосът се разшири и неговият разказ ни отведе далеч по-нататък.

Име: Александър Цеков

Години: 27

Занимание: сладкар, артист

Хоби: актьорско майсторство

Артистът в него

По професия Алекс е сладкар. Само че това далеч не изчерпва личностната му характеристика. За да разберете какво имам предвид, ще ви разкажа неговата история. Когато е на 20 години, печели 102 хиляди лева от Колелото на късмета. И решава да ги вложи в себе си и това да стане актьор. Заминава за Лос Анджелис, където учи английски и... не го приемат актьорско майсторство. Но преоткрива себе си. Всъщност, точно самоосъзнатата работа със собствената му индивидуалност е най-важното нещо за Алекс. Затова, връщайки се в България, продължава да развива многопластовия артист в себе си без да държи да получи диплома за това. Развива актьорските си умения в градска среда и това му носи чисто щастие.

Alex Tsekoff-pastry chef

А сладкарството?

Сладкарството си върви паралелно през цялото време. И то как върви! През 2013-та година Александър Цеков става главен сладкар в хотел Kempinski в София. Летвата на професионалната му реализация в сладкарството е вдигната високо. Обича да експериментира и да изразява себе си в десертите, точно както на сцената. Така попада в екипа на ресторант Космос от самото му основаване преди година и няколко месеца.

Алекс: "Работата ни е малко депресантска, понеже постоянно се вглеждаш в себе си и в нещата, които правиш. Има две реалности - в кухнята и в салона. Затова личните отношения са много важни за екипа."

За него колегите му са семейство. Имат силна връзка помежду си, споделят, смеят се и понякога плачат заедно докато чистят грах на медитативна музика. Сплотени са.

Попитахме Алекс какво е най-важно в работата му. А той отговори:"Just do it!" Просто обича да действа, с пълната свобода да прави всичко, което поиска, да експериментира.

България

Алекс обича заиграването с българското и с историята в кухнята. Според него България се се развива все по-бързо, има прогрес, който се усеща. Затова за 3-ти март предлага в менюто да включат десерт на име "Златният век", в който наистина има злато. Като артист-сладкар той влага символика в десертите си.

Една българска роза

Алекс: "Розите в кулинарията са ми много близки по характер. Те са нещо неочаквано, свежо, пъстро."

Според Алекс розите се чувстват много добре в кулинарията. Разказва ни, че към момента в менюто на ресторанта има цели 3 предложения, съдържащи рози под различна форма: при октопода с диня и сирене, в космическия прочит на "Баница с боза" и разбира се в десерта "Българска роза".  Десертът е разработен от главния готвач на Космос Георги Бойковски, а "Българска роза" е неговият прочит на класиката Baked Alaska. В него има сорбе от ягоди с рози (със сладкото от рози и ягоди на Rosey's mark), сладолед от кисело мляко, пандишпан с ванилов сироп и италиански меренг с розово масло.

Bulgarska roza dessert

Питаме Алекс защо харесва да готви с продуктите на Rosey's mark. А той казва с усмивка: "Естествени са, натурални, и то си личи. Изключително е приятно да се работи с тях, да виждаш всяко листенце от роза. Използваме сладката чрез много различни техники."

И в този момент поръчва да ни донесат най-красивата роза. Следва мълчалива пауза - за малко снимки и дегустиране. Тази част няма как да се преразкаже, трябва да се опита!

Alex_Rositsa

Bulgarian rose-dessert Cosmos restaurant

За финал искаме да ви кажем, че Алекс е краен оптимист за бъдещето и за живота в България. Точно така ни каза той: "Аз съм краен оптимист. Времената стават все по-добри. Много е важно човек да не се страхува и да материализира нещата, които му се искат." След срещата с него, крайни оптимисти сме и ние! А може би и преди това си бяхме такива. А вие?

No Comments Yet.

Leave a comment