Произходът на българската роза: от Дамаск до Казанлък

Българската маслодайна роза е важен символ за България, но истината е, че произходът на любимото ни цвете е другаде. Така подсказва и самото ботаническо наименование на този вид роза – роза дамасцена ни препраща към сирийския град Дамаск. Някъде между историческата реалност и легендите, потърсихме корените на розите…

Рози от Древността
Счита се, че първите рози по българските земи били донесени в Тракия от завръщащите се войници на Александър Македонски. Писмени източници още от 1-ви век н.е. свидетелстват за ролята на розите в живота на траките. Розово масло имало и в мирото за помазване при религиозни ритуали. Свидетелства за присъствието на розите в живота и ритуалите на древните народи има от Египет, Римската империя, Гърция… Това е лесно обяснимо, имайки предвид многобройните сортове рози, познати още от Древността. Маслодайната роза с нежен розов цвят и опияняващ аромат, позната ни днес като Казанлъшка роза или Българска роза, обаче най-вероятно била привнесена на територията на България едва през Средновековието.

rivers_of_damascus

Родината на маслодайната роза
Родното място на култивираните маслодайни рози вероятно е Северна Персия. Именно персийците кръщават цветето “гюл”, “Цветето” с главна буква, и то става символ на страната. Различни източници свидетелстват за почитта към розата в Персия чрез разнообразни ритуали. С розова вода поръсвали гостите за добре дошли. Розите украсявали щитовете на персийските войни. Персийците плащали годишен данък на Багдат под формата на розова вода, а в златните години в Багдат строителите на джамии влагали същата тази розова вода в хоросана и стените излъчвали невероятен аромат под слънчевите лъчи. По това време Персия изнасяла розова вода за Китай, Египет и Испания…

persian_warriors_from_berlin_museum

Маслодайната роза в България
Сигурни писмени сведения за наличието на маслодайни рози в региона на град Казанлък, познат днес като Розовата долина, има от 1652 г. Розите били внесени по тези земи през Дамаск, а историята предполага, че цветята с цел култивиране са започнали да се отглеждат в градините на турски съдия (по това време България е част от Османската империя). През 1593 г. султан Мурад III наредил на съдията да започне отглеждане на рози за нуждите на султанския палат.

rosa-damascena-fields

Българската роза днес
Няколко века по-късно, днес Дамаската роза живее охолно в новия си дом – Долината на Розите в България и е разпознавана като символ на страната. Тук климат и почви предлагат най-благоприятните условия за най-висококачествената маслодайна роза в света. Българска роза е синоним на най-високо качество в сферата на розовите продукти. От нея се извличат основно етерично масло, розова вода и розов цвят за целите на парфюмерията, козметиката, фармацията и хранително-вкусовата промишленост, а култивирането на рози в България е вече с вековни традиции и в нестихващ разцвет.

rosa-damascena-blossom

За Розите с Любов
Пленени от магията на розите, редица български компании базират бизнеса си на тези цветя, най-вече в сферата на козметиката. Само една обаче е компанията посветила работата си изключително на приложенията на розите в храните и в гастрономията – това е Rosey’s mark.

No Comments Yet.

Leave a comment