Розобер 2017 или пътят на розите от розовия храст до твоята чаша чай

Обожаваме сезона на розите! В края на месец май и началото на юни е неговият пик, а в Долината на розите текат фестивалите на розата, които с всяка година привличат все повече туристи от близо и далече. Ухание на рози навсякъде, несравними природни гледки, топло гостоприемство и завладяващото удоволствие сами да берем от ароматните цветя по време на розобера. С две думи, истинска романтика, в която се потапяме всяка година.

DSC09509-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен време на празници и романтични туристически посещения, сезонът на розите обаче е и време на усилен и почти денонощен труд. За няколко кратки седмици се случва магията по разцъфването и офанзивата по прибирането на цялата годишна реколта българска маслодайна роза. Кампанията (както наричат това време от годината работещите в розовата индустрия) тази година започна по-късно поради продължителната и студена зима, но за сметка на това се разви динамично поради слънчевото и дъждовно време.

Разбира се, точно в разгара на розобера ни се прииска да  посетим и нашите партньори в Розовата долина. Те пък бяха повече от гостоприемни и ни приеха в розовите градини, откъдето идват розите в чая от рози на Rosey's mark и съответно във вашата собствена чаша чай. Някъде по оста на Казанлъшките села Розово, Кънчево, Ръжена с любов се отглеждат и обработват точно тези рози, при това  чрез методите на сертифицирано биологично земеделие. Всички знаем, че биологичното земеделие е добро за нас и здравето ни, но рядко сме наясно какво точно представлява, защо е по-скъпо и по-рядко срещано.

organic rose farming

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Първо, био насажденията не се торят в обеми и с вещества иначе позволени при конвенционалното земеделие. Това автоматично означава по-ниски добиви.

Второ, био розите не се пръскат и обработват със защитни препарати срещу вредители и заболявания, а тези цветя са наистина чувствителни и податливи на такива увреждания.

От горните две следва, че получаваме максимално чист продукт, но в много по-малки количества от единица площ в сравнение с конвенционалното земеделие.

Трето, розоберачите получават по-високи надници за бране на био рози, именно заради по-ниския добив. Казано просто, много по-бързо се пълни един чувал с рози отколкото един чувал с био рози. Добре че Свилен, който отглежда био розите ни, обожава предизвикателствата и романтиката на розобера и неуморно кръстосва розовите редове, когато има нужда от допълнителна работна ръка.

Следва преработката, в нашия случай възможно най-качественото изсушаване на розите. Всеки, който се е опитвал да изсуши маслодайна роза в домашни условия знае, че това никак не е лесна задача, за да се запази високото качество на цвета, аромата и съдържанието на масло. В добавка, био розите изискват допълнителна обработка на ръка, защото, както казва Иван, който суши нашите био рози, всички буболечки най-много обичат био рози. Е, разбираме ги, но предпочитаме малките приятелчета да не попадат в нашите пакети чай.

В заключение, и далече от това да бъдем изчерпателни относно спецификите и усложняващите елементи при био земеделието, си даваме сметка, че зад всяка романтична (био) приказка се крият предизвикателства и трудности. Добре че заедно с партньорите ни от Долината на розите сме еднакво упорити и обичаме да докарваме нещата до щастлив край, или по-точно казано, до щастлива чаша чай!

DSC09517-web

No Comments Yet.

Leave a comment