Rosey’s mark е сред победителите в европейския акселератор KATANA

С радост ви споделяме, че през февруари получихме една дългоочаквана новина! Вече е официално, кампанията на Rosey's mark е класирана сред 10-те победителя на европейския акселератор KATANA, финансиран от Европейската комисия по програма Хоризонт 2020.

Това класиране ни носи много удовлетворение от добре свършената работа, а и финансов ресурс за подобряване на конкурентоспособността на бизнеса ни в размер на 100 хил. евро. Уверяваме ви, спечеленият грант идва след много усилия и точно навреме за етапа ни на развитие, освен това е първо външно финансиране за Rosey's mark.

Пътят на Rosey’s mark в KATANA

KATANA е европейски акселератор фокусиран върху агро-хранителния сектор и е финансиран от Европейската комисия по програма Хоризонт 2020. Всъщност, това е една рядко срещана възможност за финансиране на проекти в ранен етап на развитие извън ИТ сферата.

Екипът ни направи първата стъпка в състезанието през февруари 2017-та. Заснехме двуминутно видео, в което представяме себе си и бизнес начинанието за развитие на храни от българска роза. В този първи кръг селекцията се извърши на базата на peer-to-peer оценяване между над 700 кандидати от цяла Европа.  Самите ние изгледахме десетки двойки видеа, сред които да селектираме най-перспективните според нас конкурентни идеи. Два месеца по-късно разбрахме, че сме избрани сред 100-те кандидатури, които преминават в следващия кръг.

Във втория кръг на KATANA участниците бяха разделени в три под-категории: Мобилни услуги за агробизнеса (Mobile Services & IOT), Функционални храни (Functional Foods) и Прецизно Земеделие (Precision Agriculture Services). Ние пък бяхме единствените участници от България в категория „Функционални Храни“. За да определят финалните победители, организаторите на акселератора избраха последната фаза от селекцията да се проведе под формата на краудфъндинг състезание. Затова създадоха специално разработена за случая чисто нова краудфъндинг платформа, в която бяха допуснати единствено одобрените екипи за участие в последния етап на KATANA – 54 кампании от 17 държави.

За да се подготвим пълноценно за краудфъндинг кампанията и по изискване на KATANA, през август 2017-та към екипа на Rosey’s mark привлякохме още две български компании за проекта – това са Blue Birds, креативна агенция за фуудстайлинг, фото и видео съдържание и Media Basket, дигитална агенция. Краудфъндинг кампаниите на всички участници бяха активирани в началото на октомври и продължиха до 31-ви декември 2017-та. Последва напрегнато очакване на верификацията на резултатите и обявяването на 10-те победителя. A добрата новина за екипа на Rosey’s mark дойде през февруари. 5 години след създаването на Rosey's mark, за нас успехът в европейското състезание е доказателство за перспективността на концепцията ни за българската роза в храната и висока оценка за свършената работа дотук.

Спечеленото финансиране в размер 100 хил. евро, обещаваме да инвестираме умно и ефикасно, за да развием Rosey's mark в няколко направления: разработване на нови продукти; развитие на дистрибуторската мрежа, в това число за износ; по-задълбочено дефиниране на ролята и полезните свойства на розата в храната; маркетинг.

Сърдечно благодарим на всички, които ни подкрепиха в състезанието, както и на нашите партньори в проекта, MediaBasket и BlueBirds. Обещаваме ви много интересни новости и развитие с ускорени темпове. Бъдете наблизо през следващите месеци, защото ще намерим още повече място за рози в чиниите!

Розови поздрави,
Роси и Ина
основатели на Rosey's mark

Този проект се финансира от KATANA, по програма Хоризонт 2020, проект номер 691478, под финансовата рамка на Европейската комисия.
Katana-Color-Horizontal_EU

No Comments Yet.

Leave a comment