“Кухня с Рози” – един уъркшоп организиран от списание Бакхус

В неделя, на щастливия за нас 13-ти ноември, беше време за готвене. Време за “Кухня с рози” – първият по рода си кулинарен уъркшоп на тема приложения на розите в кулинарията. Ясно е, че в нашия случай говорим за маслодайната българска роза дамасцена, която е ядлива и е главен герой в продуктите на Rosey’s mark.

Започваме с кратко въведение – кои сме ние и как виждаме ролята на розите в храната.

ina-rosi-roseysmark

Продуктите на Rosey’s mark, с които реализираме това меню са сладката от рози и рози и ягоди, както и розовите венчелистчета от чая с рози.

cooking-woth-roses-workshop-ingredients

Честно казано, уъркшопът “Кухня с рози”, организиран от списание Бакхус, беше истинско и вълнуващо предизвикателство за нас, защото за първи път показахме от първо лице и приложно нашата представа за използването на розите в готвенето с разработено от нас авторско меню. Курсистите ни се появиха точно навреме в кулинарно училище Food Connection, домакини на събитието, всички сложихме престилките и запретнахме ръкави за сътворяването на един незабравим розов обяд!

Авторско меню Rosey’s mark:

  • Специален доматен чили сос с рози
  • Телешки рибай с рози, с гарнитура от печени зеленчуци и малинова рукола
  • Домашен чийзкейк с рози и ягоди

preparing-of-the-sauce

Специалният доматен чили сос с рози обра овациите. Приготвяме от пресни чушки и домати печени на фурна, а нотката на рози добавяме чрез две съставки от продуктите на Rosey’s mark.

baking-the-cheesecake

Рецептата ни за чийзкейк е с българско крема сирене, любима наша вариация на класическата рецепта.

giving-cooking-instructions

Нека споделим, ние с Ина определено не сме професионални готвачи. Нашите кулинарни търсения с рози обаче датират от няколко години. За нас това е част от работата ни с Rosey’s mark, но и удоволствие, в което влагаме хубава доза любопитство и експериментален подход. Започнахме с  правене на десерти в домашни условия, а днес вече сме уверени, че розите могат да намерят своето място в няколко степенно меню, което всеки може да приготви в собствената си кухня. Като това меню, което представихме на този уъркшоп.

plates-assembling

На аранжирането на чиниите също отделихме нужното внимание и след кратки напътствия оставихме нашите курсисти да сътворят чиниите си!

cooking-with-roses-workshop-plate

За финал оставихме десерта, а към него атрактивна изненада...

serving-cheesecake

Също така знаем, че всяко достойно меню върви ръка за ръка с подходяща селекция от напитки. И тук изказваме специални благодарности на организаторите от Бакхус за реализацията на перфектните комбинации.

lunch-at-cooking-with-roses-workshop

Напитки:

  • Серия вино с рози Rose Qushe
  • Минерална вода Aqua Panna
  • Коктейли с Hennessy Fine de Cognac

rose-qushe-wines

А, да, ето и изненадата... Коктейлите, придружаващи десерта, забърка Николай Нейков. Всъщност, той с лекота поднесе атрактивен мини-курс по коктейли, като черешка на тортата на този кулинарен уъркшоп.

cocktails-time

Кръстихме новия коктейл Rose&Strawberry Hennessy Sour.

cheesecake-with-roses-and-cocktails

Благодарим за перфектната организация на списание Бакхус и за топлото гостоприемство на кулинарно училище Food Connection.

roseysmark-in-foodconnection

Изглежда ли ви апетитно и любопитно? Предизвикваме ви да опитате готвене с рози сами вкъщи! Относно рецепти за вдъхновение, разчитайте на нас и на този блог ????

Снимки: Драгомир Ушев, сп.Бакхус

No Comments Yet.

Leave a comment